Scurt istoric

Istorie Martie 28, 2014

          Mitropolia Moldovei si Bucovinei a infiintat Parohia ,,SF. M.Mc.GHEORGHE,, Caprita- Avicola, localitatea de la km.10 Iasi,soseaua Iasi-Tg. Frumos Protopopiatul Iasi I, din anul 2002 dar pana in anul 2012 aici nu s-au oficiat slujbe, din lipsa locasului de cult. 

 

          Prin purtarea de grija a Inaltpreasfintitului Parinte Mitropolit Teofan, incepand cu luna august 2011, a fost hirotonit  preot paroh  pe seama Parohiei ,, SFANTUL M. Mc. GHEORGHE,, Caprita –Avicola parintele Marcu Adrian cu scopul propus de a incepe activitatea pastorala    intr-o comunitate constituita inca inainte de 1950, cu oameni veniti din toate regiunile tarii, odata cu infiintarea intreprinderii Avicola si a fermelor  Caprita.

           Localitatea de la km.10, soseaua Iasi-Tg.Frumos, s-a constituit in urma achizitionarii locuintelor de serviciu, blocuri cu 2-3-4 etaje. Actualmente Parohia are in componenta sa peste 100 de apartamente si case de locuit cu peste 300 de locuitori, dar, in prezent peste 50% din acestia sunt plecati la munca in tara si strainatate dupa ce intreprinderile din zona au fost desfiintate.

           Activitatea pastorala a inceput odata cu Sfintele sarbatori ale Floriilor, anul mantuirii 2012, cand cu mila si cu ajutorul Domnului s-a amenajat o capela intr-un spatiu adecvat pana la construirea Sfintei Biserici.

           Parohia se afla localizata la iesirea din Iasi, de la Fabrica Antibiotice si  pana la intrarea in localitatea Letcani, zona  Metro, Avitop, blocurile de la fosta Avicola, capela fiind amenajata in cladirea fostei scoli, etajul 1.

           In aceasta perioada  s-a constituit un program liturgic asemanator unei biserici de mir cu diverse activitati pastorale, cu tinerii din parohie – pelerinaje, mini concerte de Craciun, Obiceiuri de Anul Nou si ateliere tematice cu diferite activitati, cat si activitati caritabile pentru enoriasii si batranii din Parohie.

          Amplasata la intrarea in Iasi, Sfanta Biserica se doreste a fi una asemenea marilor ctitorii ale Moldovei.

          Fie ca Hristos Domnul si Preaslavita Maica a  Lui, Sfantul M.Mc. Gheorghe sa ne lumineze, sa ne arate calea si oamenii cu care sa ducem la bun sfarsit aceasta Lucrare Sfanta, pentru ca impreuna sa punem inceput bun slujirii, mantuirii si vietii vesnice. AMIN.